Laat jouw tekst eruit springen!

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om teksten voor websites te schrijven. Een klik op de knop en voilĂ , vind wat je maar wilt op internet waar het bol staat van langdradige, saaie teksten die vrijwel niemand van begin tot eind leest. Hier wat tips om jouw tekst pakkend en interessant te maken!

Kies de juiste titel

De juiste titel kiezen klinkt gemakkelijker dan dat het is. Een lezer zal de titel namelijk als eerste lezen en op basis daarvan jouw tekst lezen of niet. Zorg ervoor dat de titel niet te lang is maar juist kort en krachtig, het moet de lezer aansturen om de tekst te lezen. Daar zijn verschillende manieren voor, zoals bijvoorbeeld een korte vraag stellen of een tabel te maken met bijvoorbeeld de stand EK 2020. Beantwoord die vraag vervolgens in je tekst, maar wel pas aan het eind. Of maak een stelling waarbij je de voors- en tegens in je tekst afweegt. Ook maakt het een groot verschil wie de doelgroep is voor je tekst. Zo is er een nieuwe trend gaande op het gebied van titels schrijven, namelijk de capslock. De belangrijkste woorden worden dan in hoofdletters geschreven terwijl de minder belangrijke woorden in kleine letters worden geschreven. Kijk maar eens bij influencers op YouTube!

Houd het kort

Voor veel teksten geldt een minimaal aantal woorden, maar vaak is het zo dat aan het eind van het schrijfproces er veel geschrapt kan worden. Als er geen limiet is, probeer dan alsnog het zo kort mogelijk te houden. Omdat we zo gewend zijn aan continu prikkels om ons heen is de spanningsboog van veel mensen (en vooral jongeren) hooguit maar een paar minuten. Gooi onnodige informatie overboord en snijd alleen de belangrijkste onderwerpen aan. Zorg er tevens voor dat je informatie uit betrouwbare bron komt en up-to-date is. Met deze tips ben je al een heel eind op weg om een interessante tekst te schrijven, ga ervoor!