Hoe schrijf je een goede tekst?

Schrijven met een bepaald doeleinde

Ten eerste is het belangrijk na te gaan voor wie je een tekst schrijft en waar deze te lezen zal zijn. Is dit voor een website? Zoek dan alles uit over die website, hun doelgroep en het onderwerp van de te schrijven tekst. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Enkele tips voor goede tekst en artikels zijn onder andere:

– Blijf op de hoogte van het laatste nieuws omtrent jouw onderwerp. Niemand zit te wachten op oud nieuws of onderwerpen die al achterhaald zijn.

– Zorg voor een goede bron en de vermelding daarvan.

– Informatie opzoeken op internet mag, maar let erop dat je in geen enkel geval plagiaat pleegt. Dit is niet alleen verboden maar komt ook erg amateuristisch over.

– Let erop dat er geen taalfouten in de tekst staan, laat dit desnoods door iemand anders nakijken.

– Houd één schrijfstijl aan en probeer die goed bij de website te laten passen.

Je zult zien dat zodra je de smaak te pakken hebt het al snel eenvoudiger wordt om meer teksten te schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld naast websites ook voor een eigen boek of voor de eindscriptie van je studie schrijven, hier wat tips voor deze persoonlijke doeleinden:

– Laat anderen je werk nakijken! Dit is één van de belangrijkste tips aangezien je na een lange tijd je eigen fouten niet meer zult herkennen. Het verschil met een artikel is dat je met een boek of scriptie vaak maandenlang op hetzelfde onderwerp zit, terwijl je een artikel vaak binnen een dag klaar hebt. Er zijn websites die een nakijkservice aanbieden zodat je grammatica en spelfouten in ieder geval in orde zijn.

– Verdeel je tekst in hoofdstukken en werk die globaal uit.

– Maak je niet teveel zorgen over de eerste versie van je tekst. Aan het einde kun je nog genoeg bijschaven aan je tekst, de globale versie is al een hele grote stap in de goede richting!